Parkinsonlularda
yemek deyince ilk akla gelen nedense titreme oluyor. Gözle görülen bir belirti olduğu için diye düşünüyorum. Ama beni çok korkutan şeylerden biri yutma bozukluğunun Bay P.'nin tanımlı tarife paketinde bulunması. İşin kötü yanı paketten çıkarılamıyor. Bari aktivasyonu geç yapsa diye dua ediyorum. Normal, sağlıklı bireyler bile su içerken veya heyacanla konuşurken kendi tükürüğünde boğulabiliyor. Bunu her öğün, hatta her yutkunmada yaşayabilecek olmak çok ürkütücü. Çok şükür ki daha orada değilim. Bir iki sefer kısaca yutmada zorlandığım oldu ama geldi ve geçti. Malumunuz araştırmaları da takip ediyorum. Sanki haberlerden öğrendiğim anda ben de iyileşecekmişim gibi. Umut kapısıdır! Aralık bırakmakta fayda var...Son okuduğum araştırmalardan birinde yutma zorluğunun gidip gelebildiğini ve işin dilin kuvvetinde bittiğini yazıyordu. Bu da demektir ki bana dil egzersizleri göründü.
Yutmanın kolaylığı zorluğu sadece yeme eyleminde bitmiyor benim için. O lokmaya ulaşana kadarki aşamalar da Bay P.'nin listesinde çünkü. Pişirilmesi, hazırlanması, pazardan veya marketten alınması
gibi durumlar da var. Bu konuda benim pek bir sıkıntım yok çünkü yardımcım var. Evde mi yoksa dışarıda mı yediğim de önemli. Önceleri dışarıda yerken elimin
titremesi, rahat bıçak kullanamam beni daha fazla rahatsız ediyordu.
Herkes bana bakıyor gibi geliyordu. Yardım isterken de utanıyordum. Şimdi
maşallah Bay P. ile samimiyeti koyulttuk hatta laubali bile olduk. Artık ne
utanıyorum ne sıkılıyorum. İçecek bardağını tutmamda da bir sorun yok, tam dolu olmadığı sürece. Yemek
seçimine dikkat edersem durumum çok kötü değil. Salata seçmiyorum, çünkü sıçrama ve düşürme riski var.
Spagetti yemiyorum, yüzümün yarısına bulaşıyor. Çatal ve kaşığı da bir arada
kullanmaya çalışmak da ayrı bir zorluk. Salata yerine haşlanmış sebze tercih
ediyorum. En azından düşse de leke sorunu olmuyor. Sebzeleri, köfteleri, yumuşak etleri rahatça yiyebiliyorum. Çorbaları dökmeden içebiliyorum. Yavaşım ama onun da
çözümü var yarım tas istersem sorun olmuyor. Evdeysem hatta kupadan içiyorum. Yemek üzerine ise meyveler
soyulmuş servis yapılıyor. Evde isem yardım alıyorum. Tatlı olarak dondurma
veya sütlü seçebiliyorum.
Malum
Ramazan ayındayız. Bizim eve oruç uğramıyor. Genç iken tuttuk. Hasta olmasam
belki yine tutardım. Fakat hasta olan kimsenin oruç tutmasını oruç tutmasını
doğru bulmuyorum. Bu benim şahsi görüşüm. Sağlıklı ve genç olanlar bile etkileniyorken herhangi bir hastalığı olanın tutma arzusunu dahi anlamakta güçlük çekiyorum. Kendi deneyimimden konuşacak olursam insanın ilaç
saatlerinin değişmesi bile sersemletiyor. Hani adettendir ya Ramazan geldi mi oruç tutmayan olsa bile bir aile iftarı yapılır. Böyle bir iftar sofrasında bulunduğum zaman
benim menüm şu olabilir. İftariye zeytin tercih edebilirim. Domates salatalık,
peynir, pide, çay, kahvaltılık. Pastırma tercih etmem çünkü o da biraz zor
yutuluyor. Çorba ve sütlü tatlı alarak menüyü tamamlarım. Ya da çorba,
zeytinyağlı sebze ki enginar fasulye olabilir, köfte pilav, ayran veya cacık
üzerine dondurma olabilir. Biz iftarı evde yapıyoruz ama ben torpilliyim. Yardımcım olduğu için detay işleri ona yaptırıp, zorluk yaşamıyorum. Yardımcısız
olanlara ya da bu konuda zorluk yaşayanlara yapılması kolay pratik bir iki
tarif vermek istiyorum.
Fasülye çorbası
Malzemeler;
1avuç yeşil fasulye, 1 tatlı kaşığı silme un, 1 küçük soğan, 1 küçük
boy patates, 1 bardak süt, 1 küçük paket yemek kreması, karabiber, az tereyağı veya zeytinyağı.
Yapılışı;
Un, yağ ile beraber tencerede kavrulur. İçine 3 su bardağı su konulur.
Fasulyeler kabuğu soyulmuş dörde bölünmüş patates, soğan konur ve haşlanır.
Sebzeler yumuşayınca içinden bir çorba kaşığı fasulye alınır başka bir yere
konur. Tencerenin içindekiler blender ile iyice ezilir. Tenceredekiler çorba
kıvamına gelince ayırdığımız fasulyeleri küçük doğrayarak içine atılır, bir
paket yemek kreması konulur, tuz, karabiber. İki taşım kaynatılır çorba tamam.
NOT: Artık süt intoleransı ve alerjiler de çok olduğu için alerji notu olsun. Süt yerine soya sütü, soya kreması kullanılabilir. Glutensiz olması için de glutensiz un kullanılabilir.
Hünkar
Beğendi
Malzemeler;
1 kavanoz hazır satılan közlenmiş patlıcan, 300 gr iri kıyım kuşbaşı, 1 küçük baş soğan, tuz karabiber, kırmızı biber, kekik, bir miktar yağ, 1 küçük
paket krema, çay bardağı kaşar rendesi, 1 çay bardağı süt.
Hazırlanışı;
En pratik hali ile hünkar beğendi. Közlenmiş patlıcanları bir kabın içerisinde
ezelim. Bu patlıcanları ocağa alalım ve bunların üzerine bir çay bardağı süt,
bir çay bardağı kaşar rendesi ve bir küçük paket kremayı koyarak karıştıralım.
O kendini çekip püre kıvamına gelince ocaktan alalım. Bu arada aldığımız yağsız
kemiksiz kuzu etlerini tuz kekik karabiber ve kırmızı biber ile terbiye edelim
. Üzerine soğan rendesi koyup dolapta dinlenmeye bırakalım. Bu dinlenmiş etleri
ocakta yağ ve su koymadan kısık ateşte pişmeye bırakalım kısık ateşte. Pişen
etleri servis yaparken patlıcan püresinin üzerine ya da yanına koyarak üzerine
biberli tereyağı kızartıp dökelim ince kıyılmış maydanoz dökerek servis edelim.
Sucuk
Bulamacı(Tatlı)
Malzemeler;
2 su bardağı pekmez, 7 su bardağı su, 7 çorba kaşığı nişasta
Yapılışı;
Derince bir kabın içerisinde tüm malzemeleri karıştırarak, peltelendirmeden,
topaklandırmadan pişirilir. Bir tepsi alınır suya tutulur ters çevrilir
silkelenir, içinde kalan su kurulanmaz. Bu pişirilen pelte bir parmak
kalınlığında bu tepsiye dökülür soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra baklava
dilimleri halinde kesilir üzerine iri dövülmüş bol ceviz konularak servis
edilir.
NOT: Alerjisi olanlar ceviz yerine hafif yağda kavrulmuş havuç rendesi koyabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder