Parkinson’lu olmak, kişiyi sosyal hayata uyum sağlamakta zorluyor. Kıyafet seçiminden, tatil seçeneklerine, restauranttan, menü yelpazesine kadar.
Örneklemek gerekirse sinemaya çarşıya spor ayakkabısı ve kot pantolonla gidilebilir. Denge ve yürüme zorluğum olduğu için yüksek topuklu kibar ayakkabılardan giyemiyorum. Bu sebepten pantolonlu kıyafetleri tercih ediyorum. Gidilen yerde merdiven veya asansör oluşu araştırılıyor. Oturulan yerdeki sandalye yada koltuğun rahat çekilebilecek türde olması bile önemli,oturduğum sandalyeyi kıpırdatamıyorum.
Gidilen restaurantta bu saydıklarımı halletmiş olsak bile yemek seçimi de oldukça zor. İçilen ilaçlardan dolayı devamlı bulanan mideyi azdırmamak lazım. Mümkün olduğu kadar rahat yenebilecek üste başa dökülmeyecek mümkünse bıçak kullanmadan yenebilecek şeyler seçebilmek çok önemli. Sağlıklı beslenme açısından doğal yağlarla hazırlanmış protein ağırlıklı, farklı sebze türleriyle zenginleştirilmiş; süt ve süt ürünlerine de yer verilen menülere dikkat etmeye çalışıyorum. Seçilecek olan çorbanın kıvamı da yeme zorluğuyaratabiliyor. Konsome çorbalar; çok duru kıvamda olup, dökülmeye müsait. Bu sebepten çorbanın kıvamı önemlidir. Ne çok duru ne çok koyu olmalı. Salatalarda ben oldukça zorlanıyorum. Soslu, iri doğranmış hatta bıçak değdirmeden iri parçalar içeren otlu, yeşillikli marul salatalarını yemeği beceremiyorum. Mutlaka ya düşürüyorum yada üstüme damlatıyorum.Kendimce dışarıda rahat olduğunu düşündüğüm yemeklerden iki de örnek menü hazırladım.
Örnek menüm;
Orta kıvamda hazırlanmış… Mercimek çorba, zeytinyağlı enginar, mitite köfte (kızarmış patates eşliğinde), çoban salata ve sütlü tatlı
Fazla zorlanmadan yiyebildiğim bir menü olduğu için tercih ettim. Mitite köfte top köfte olarakta adlandırılır. Birer lokmalık olduğu için bıçak kullanmaya ihtiyaç duyulmaz. Çorba hava durumuna bağlı tercih sebebi olur. Enginar çok sağlıklı olduğu, tam mevsimi olduğu ve ayrıca benim gibi düşünen var mı bilmiyorum ama evde pişirmek zor olduğu için olabilir. İçecek olarak da ayran veya su.
Örnek menüm 2: Türlü, cacık, makarna(spagetti olmayanından), soyulmadan yenen meyveler (Çilek, kiraz, kayısı, erik gibi)
Türlü sebze açısından zengin, cacık ve makarna da her yerde bulunabilinen yiyecekler. Meyve tabakları da artık neredeyse her yerde var.
Böyle seçimler sayesinde dışarıya çıkmak ve dışarıda yemek yemek biraz daha rahat oluyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder